Gerçek şudur ki insanlar işlerinin hızlı ve çabuk yürümesini talep etmektedirler. Bu hızlılığın vermiş olduğu rahatlık hatta bedensel bir güç harcamadan bulundukları yerden bir tuş’un ve bir talimatın popülaritesini daha da arttırmaktadır. Tabiki bu imkânın ve maddi olanakların varlığıyla alakalıdır. Ülkemiz çoğu ülke gibi kozmopolit bir yapıya sahiptir. Dinsel, ırksal ve geleneksel kuralların işlendiği toplumumuzda aileler bu gelişimin fark edilip kullanılmasında değişiklik gösterebilir. Ayrıca gelir düzeyinin alt seviyede olduğu kişilerde bundan yoksun olabilirler. Şöyle bir düşünelim. Bundan bir iki asır önce ülkemizde hac ve umre vazifesi için yolculuk yapmak isteyen Müslümanlar en az 6 ay sonra Mekke’ye ulaşabilirken bugün 3 saat gibi kısa bir sürede bu mutluluğa kavuşmaktadırlar. Sizce bu olağanüstü bir durum degilmi? Düşünüyorum da biz, bu gelişimin sağladığı imkânlarla acaba daha mı uzun yaşıyoruz. Çünkü 6 ay bir mesafe uçakla 3 saate düşebiliyor. Zamanında aylarca beklediğimiz bir mektup beş on saniyede bir tuşla telefonumuza gelebiliyor.
Ne kadar ilginçtir ki yaşamımıza yaşam katan bu kolaylıklar aslında bizleri önceki insanların rivayet edildiği gibi iki yüz üç yüz yaşlarla aynı seviyeye getiriyor. Evet, teknolojiden bahsediyoruz. Ve bugün zamanında ulaşılamayan hayaller ve mekânlar hiç birimize kapalı değil artık. Fakat altını çizmem gereken bir şey var ki bu rahatlığın, bol vaktin ve pratik yaşamın simgesi olan bu sistem bizlere kesinlikle amaç değil araç olmaktan öteye geçmemeli. Peki, bu ne demek? Açıklayayım. Her ne kadar bu kolaylığın faydalarını saymakla bitiremesek de hayatın ta kendisi olmadığını bilmeliyiz. Bu güzellik bizlere elbette ki bir takım tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Arkadaşımızla iletişim kurmak amaca yönelik harekettir. Fakat evli çiftlerin hayatında bu iletişim dengeli ve seviyeli olmak zorundadır. Karşılıklı hak ve hukuk sınırlarının dışında kalan ve karşı cinsle istenilmeyen bir iletişim araç değil kötülüğe ve mutsuzluğa amaç olmuş olur.
Bu sadece bir temsildir. Sayamayacağımız amacını aşan örnekler mevcuttur. Teknolojinin hızlı gelişimi bizleri bir daha elde edemeyeceğimiz mutluluklardan mahrum edecekse bu sistem bize hizmet değil hezimet eder. Bu rahatlığı kullanalım. Hatta bu sistemin insanlığa daha yararlı olması için bizde yeni fikirler üretelim. Fakat biz bunu kullanırken dikkat edelim ki kullanılmayalım.