enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,5873
EURO
36,7748
ALTIN
3.098,89
BIST
9.958,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
12°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Cevrıyenın Başına Neler Gelmiş


Bir gün, adam dışarı çıkmış, Cevriye evde kalmıştır. Masanın üzerinde duran kitaplara göz atar, daktilo ile yazılanları okur; bu yazılar onun çok hoşuna gider. İçinde bir kıvılcım uyanır ve “Bunları o yazmış olmalı,” diye düşünür. Yazılanların duygusallığına ve yazarın ince ruhuna hayran kalır. Şimdiye kadar tanıdığı erkeklerden oldukça farklı, hem de oldukça yakışıklı ve çekici biri olarak tasvir eder bu adamı.
Cevriye içinden, “Ne, bu adama mı aşık oluyorum?” diye geçirir. Aşık olsa bile, “O da beni sever mi ki?” sorusu aklını kurcalar. Bu karmaşık düşünceler içinde akşam olmak üzeredir, fakat adam hâlâ dönmemiştir. Merak içinde, “İlk defa bir erkeği bu kadar merak ediyorum, bu aşk mı acaba?” diye mırıldanır.
Cevriye bu hislerle boğuşurken, kapı birden açılır ve içeri o adam girer. Telaşla selam verip valizini çıkararak eşyalarını düzenlemeye koyulmuştur. Cevriye hemen, “Ne oldu, aceleci bir yere mi gidiyorsun?” diye sorar.
Adam, “Evet, gidiyorum. Belki bir daha görüşemeyiz,” diye yanıtlar. Cevriye, “Nereye?” diye merakla sorduğunda, adam “Çok uzaklara,” der.
Cevriye kaygıyla, “Ya ben ne olacağım?” diye sorar. Adam ise, “Ben bu evin bir aylık kirasını ödedim. İstersen burada bir ay kalabilirsin,” der. Daha sonra, valizini toparlayıp kapıya yönelir. “Cevriye, hoşça kal küçük hanım. Kendine iyi bak,” diyerek kapıdan çıkar ve merdivenleri hızla inerek sokağa kaybolur. Cevriye, pencere önünde adamın sabah kadar gözden kaybolmasını üzgün bir şekilde izler.
Hayatında böyle bir yalnızlık hissetmemiştir. Daha önce hiç bir erkek, kendisine bu kadar derin duygular yaşatmamıştır. Keder içinde, akşam yemeği bile yemeden yatağına kapanır ve gözyaşlarıyla sabaha zor ulaşır.
Cevriye, zamanla kendini toparlaması gerektiğini düşünerek sokağa çıkar. Tarlabaşı’ndan Taksim’e doğru yürürken, Emek Sineması’nın yanındaki kitapçının önünden geçerken gözleri gazete standlarına takılır. Bir gazetede, o adamın büyük bir fotoğrafını görür ve “Vatan Haini NAZIM HİKMET, Rusya’ya firar etti” başlığını okur. Bu haber karşısında, bulunduğu yere çöküp kalır.
Hikaye burada sona eriyor. Ancak; Suat Derviş’in “Fosforlu Cevriye” romanında, insan sevgisinin toplum dışına itilmiş bir fahişeyi nasıl değiştirdiğini başarılı bir şekilde anlatır. Romanda en çok merak edilen kişi ise, eserin ana kahramanı olan adamdır.
Adı bile bilinmeyen bu gizemli kişi, yeraltında kaçak yaşam süren bir devrimci, aranan bir siyasi suçludur. Hayatta kalmak için fahişelik yapan Cevriye’ye, yaşamında daha önce hiç bir erkek, kendisine “siz” diye hitap eden, saygı gösteren bu adam gibi davranmamıştır. Kimi incelemeciler bu adamın Nazım Hikmet olduğunu söyleseler de, Zihni Anadol’un ifadesine göre, “Hayır, Nazım Hikmet değildi. O Reşat Fuat Baraner’di. Olay gerçektir.”