Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her vatandaş, yıllık olarak belli bir oranda vergi vermekle yükümlüdür. Ancak bu vergiyi elle ödemek yerine, direkt olarak çalıştığınız zamanlarda maaşınızdan devlet belli oranlarda kesmektedir. Asgari Geçim İndirimi Hesaplama işlemi ise; çocuk sayısı, eşinizin çalışıp çalışmadığı gibi unsurların bulunmasıyla hesaplanmaktadır. Ülkemizde, daha fazla çocuğa sahip olup, eşinizin çalışmadığı zamanlarda, daha az vergi ödeme durumunuz bulunmaktadır. Normalde asgari ücret alan bir kişinin, eşinin çalışmaması ve 3 çocuğunun olması halinde, oldukça düşük miktarda vergi ödemesi söz konusu olmaktadır. Hesaplama işlemi yapmak için ise; birkaç temel noktayı bilmek gerekmektedir.
İlk olarak hesaplanacak olan yılın ilk 6 ayında alınan asgari ücretin toplamı hesaplanmalıdır. Hesapladığınız bu oranı, asgari geçim indirimi oranıyla çarpmalıyız. Daha sonra, elde ettiğiniz tutarı da %15 ile çarparak, bir sonuç elde edilir. Bulduğunuz sonuç, yıllık vergi indirim oranıdır. Bunu 12’e böldüğünüz zamanda, aylık olarak kesintinizi hesaplamanız mümkün hale gelecektir. Tüm bunları hesaplarken ekstradan, evli olan çalışan için %50, çalışmayan eşi için %10, bakmakla yükümlü olduğu ilk iki çocuğun her biri için %7.5 ve sonrakiler için %5 gibi oranlar da hesaplanarak, belli bir tutar meydana gelmektedir.
Asgari Geçim İndirimi hesaplama işlemi biraz karışık gibi görünse de, gerçek anlamda bildiğiniz zamanlarda kolaylıkla ortaya çıkacaktır. Sizlerde kolaylıkla dilediğiniz zamanlarda bu işlemi kendiniz veya bir muhasebeciye yaptırabilirsiniz.