enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1852
EURO
36,7069
ALTIN
2.967,32
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Açıklama yapıldı İstanbulda meydana geldi


İstanbul’un Avcural bölgesinde 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliğinin 13,8 kilometre olduğu belirtildi. Bu deprem birçok İstanbullu tarafından da hissedildi. Candilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne göre, saat 20.31’de merkez üssü Avjral’da olmak üzere 3,0 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem yerin 13,8 km derinliğinde meydana geldi. Bu deprem birçok İstanbullu tarafından da hissedildi. Depremlerin en yaygın nedeni yer kabuğundaki levhaların hareketidir. Dünya yüzeyini kaplayan yer kabuğu irili ufaklı birçok plakadan oluşur. Bu plakalar birbirlerine göre sürekli hareket halindedir. Plakalar birbirine sürtündüğünde veya birbirinden ayrıldığında gerilim oluşur ve bu gerilim aniden ortadan kalktığında deprem meydana gelir.
Zemindeki çatlaklara genellikle fay hatları denir. Depremler levhalar arasındaki sürtünmeden kaynaklanır. Bu faylar boyunca biriken gerilimin aniden serbest kalmasıyla depremler meydana gelir. Fay hatları genellikle depreme yatkın bölgelerde bulunur ve deprem riski, deprem öncesi belirtiler gözlemlenerek tahmin edilebilir.
İnsan faaliyetleri depremlere neden olan en büyük faktörlerden biridir. Madencilik, baraj inşaatı ve yer altı nükleer denemeleri gibi insan faaliyetleri, yerkabuğunda gerilimlere ve çatlaklara neden olarak depremlere neden olabilir.
Depremler nasıl oluşur? Yerkabuğunun hareketi depremlerin nedenlerinden biridir. Yerkabuğu, Dünya’nın dış katmanıdır ve büyük kıtaların ve okyanus tabanının oluşmasına olanak sağlar. Yer kabuğu iki katmandan oluşur: litosfer ve astenosfer. Litosfer katı ve kırılgan bir yapıya sahipken, astenosfer plastik ve yarı akışkan bir yapıya sahiptir.
Plaka sınırları depremlerin oluşumunda bir diğer önemli faktördür. Dünyadaki litosfer plakaları sürekli hareket halindedir. Plakalar birbirine sürtündüğünde veya bir plaka diğerinin altına daldığında yer kabuğunda gerilim oluşur. Bu gerilimler yerkabuğunun belirli bir noktasında depolanan enerjiyi arttırır ve bu enerji sonunda serbest kaldığında deprem meydana gelir.