enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,9912
EURO
36,7802
ALTIN
2.973,71
BIST
10.011,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Açık
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Yağmurlu
8°C

Kabir ziyaretinde Olanlar.Kabır ziyaretinde ne olur


Ruh bedeni terk ettiğinde fiziki olmayan dünyayla birleşir ve ancak zamanın sonunda yok olur. Anne-baba, diğer akraba ve dostların kabirlerini ziyaret edin, onların ruhları için Allah’a dua edin ve bağışlanma dileyin. Sahih hadisler, ölüye yapılan sadakaların ve iyiliklerin sevaplarının ölülere ulaştığını ispat etmektedir.
Mezar başına ağaç dikmek sevaptır. Dikilen ağaç ve bitkilerin ölülerin ruhlarının acısını hafiflettiğine dair hadis-i şerif vardır. Bir sonraki ayette duanın ve bağışlanmanın ölen kişinin ruhuna fayda sağladığı bildirilmektedir.
Onlardan sonra gelenler şöyle derler: Bizi ve bizden önce iman eden kardeşlerimizi bağışla. Müminlere karşı kalbinizde kin beslemeyin. …” (Haşul, 59/10)
Peki ölüler kendilerini ziyarete gelenleri tanıyor mu? Bedir Savaşı sonunda müşrikler tarafından öldürülen 24 kişinin cenazesi bir kuyuya atılmıştır. Allah Resulü onlara şöyle dedi:
“Ey falan oğlu! Allah’ın ve Resûlünün sana vaad ettiği şeyin gerçek olduğunu gördün mü?” “Allah’ın bana vaad ettiği (zafer) gerçek oldu” dedi. Hz. Ömer: “Ya Resulullah! Ruhsuz bir cesedi nasıl yok edersiniz? Ona sorduğumuzda Peygamberimiz şöyle buyurdu: “Sen benim için onlardan daha önemlisin, ‘Onlar duyamaz ama cevap veremezler.’ ‘ dedi.
Peygamberimiz (sav) türbenin yanından geçerken komşularına şöyle dedi: “Merhaba ey müminler yurdu halkı! Onlara selam vermelerini emrettiler.” (Müslim, Cenâiz, 102)
Bu nedenle arkadaşlar, bir mezarlığa gittiğimizde veya bir mezarlığa rastladığımızda sizi şöyle selamlamalıyız: Allah’tan bizi ve sizi bağışlamasını dileriz.” (Müslim, Sena’iz, 104; İbn Ma’ase, Sena’iz, 36)