enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0213
EURO
38,0053
ALTIN
2.831,63
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Emekliye zam geliyor


Merkez Bankası’nın yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi, memur ve emekli maaş zammı hesaplamalarında kritik bir rol oynuyor. Anketin yıl sonu enflasyon tahminlerine dayanarak, Ocak ayında memur ve emeklilere yapılacak zam oranlarıyla ilgili ilk tahminler ortaya çıktı. Peki, piyasanın enflasyon beklentilerine göre Ocak’ta memur ve emekliler için maaş zammı ne kadar olabilir? İşte, yılda iki kez zam alan memur ve emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili merak edilen 3’lü hesaplama…TCMB, memur ve emekli maaş zammı için kritik üç veri paylaştı: Bankanın yıl sonu enflasyon tahmini, tahminin üst sınırı ve piyasa beklentisi. Banka, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak sabit tutarken, üst sınırı yüzde 42 olarak açıkladı. Piyasadaki enflasyon beklentisi ise yüzde 43.31 seviyesinde. Bu veriler, memur ve emeklilere yapılacak zam oranlarını belirlemede büyük önem taşıyor.Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı 6 aylık enflasyon oranına göre hesaplanırken, memur maaşları ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile belirleniyor. Peki, Merkez Bankası ve piyasanın enflasyon tahminlerine göre yeni memur ve emekli maaş zamları ne kadar olabilir? İşte o olası zam oranları…Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak öngörürken, Piyasa Katılımcıları Anketi’nde bu oran yüzde 43.31’e çıktı. Bu artış, memur ve emekli maaş zamlarının daha yüksek olacağını gösteriyor. İşte memur ve emekli maaşları için güncellenen zam oranları…Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunu yayımladı ve 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korudu. Üst bant ise yüzde 42 olarak belirlendi. Eğer yıl sonunda Merkez Bankası’nın yüzde 38’lik enflasyon tahmini gerçekleşirse, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 10.65 olacak. Bu oran, emekli maaşlarına yapılacak yeni zam miktarını belirleyecek.MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?
Yeni hesaplamalara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 14.89 oranında enflasyon zammı yapılması bekleniyor. Eğer refah payı veya başka bir ek ödeme yapılmazsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu oranda bir maaş artışı alacaklar.
Memur maaşı ise yüzde 6 oranındaki toplu sözleşmeyle birlikte yüzde 11.85 oranında zam almış olacak.