enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0030
EURO
38,0243
ALTIN
2.831,41
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Uzmanlar 3 Gün Önce Uyarmıştı


Kandilli Rasathanesi’ne göre Muş’un Alabalık ile Varto ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.Rasathane saat 21:15’te meydana gelen depremin derinliğini 5,2 kilometre olarak duyurdu.Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 7,1 kilometre derinliğinde gerçekleşirken, sarsıntı nedeniyle vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı. Karlıova ilçesinde saat 21.15’te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremin yerin 7,1 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini açıkladı.Depremler, yerkabuğundaki fay hattı ismi verilen kırıklarda meydana gelir. Bu fay hatları, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (Sıkışma, gerilme veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. Depremler, kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle olur. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay hattı oluşturabilir ya da kayalar var olan fay boyunca kayabilir. Her iki sebebin sonucunda da, gerilmenin boşalmasıyla fazlasıyla büyük boyutta bir enerji açığa çıkar. Bu enerjinin çevredeki kaya kütlelerinde oluşturduğu titreşim doğal afet olan depremi yaratır. Depreme yol açan kayalardaki kırılma yada kaymanın başladığı noktaya deprem odağı, bu noktanın tam üstüne rastlayan alana da deprem merkezi denir.
Deprem Nasıl Ölçülür?
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde hangi şekilde yayıldıklarını, kayıtların değerlendirilmesini, ölçü aletleri ve yöntemlerini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına “sismoloji” denir. Depremler, “sismograf” adı verilen alet ölçülür ve bu sayede kaydedilir. Bir depremin anlık büyüklüğü, “Richter” ölçeği ile ifade edilir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genellikle hissedilmez iken, 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti “Mercalli” şiddet ölçeği ile ölçülür. Sismolog ve jeologlar deprem davranışı ve zemin hareketleri ile ilgili birçok bilgi ve veri sunarlar. Bunlardan biri sismogram adı verilen, depremin meydana getirdiği titreşimlerin kayıtlarıdır. Sismologlar bu sismogramları inceleyerek depremin büyüklüğünü Richter ölçeğinde tespit eder ve böylece insanlara açıklarlar.