enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,8647
EURO
36,6676
ALTIN
3.047,91
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

3 Dakikada Tartarı Nasıl Temizlenir


Ağız ve diş temizliğini tertipli ve muntazam yapmayan kişilerin diş tabakaları üstünde oluşan, yumuşak veya sert yapıda olabilen plak tabakasına diş tartarı denir. Diş tartarı diş eti rahatsızlıklarına sebep olan ve pek oldukca bakteriyi barındıran bir yapıdır. Müdahale edilmesi ve temizlenmesi şarttır. Diş hekimlerinin kolayca temizlemeyi başardığı diş taşlarını basit metot olarak evde temizleme yolları da mevcuttur. Peki diş tartarı iyi mi temizlenir?
Dişlerdeki tartar bununla beraber pek oldukca diş eti rahatsızlığını da getirmektedir. Bu sebeple tertipli olarak ağız ve diş temizliği yapmak önemlidir. İçerisinde bakteri barındırması nedeniyle diş eti iltihaplarına sebep olur. Hem acılı bir devre yaşatır aynı zamanda dişlerde fena bir imaj bırakır. Diş tartarı iyi mi temizlenir evde temizlenir mi şeklinde sorular her yerde sorulmakta ve duyulmaktadır. Bu sorular için verilecek birtakım cevaplar vardır.Limon ve nane hasım
Diş tartarı iyi mi temizlenir sorusuna limon ve nane yararlı bir çözüm oalbilir. Limon suyu asidik yapıda olduğu için tartarın çözülmesine destek olur. Limon suyu ve nane yağını karıştırıp ağzı durulamak için kullanabiliriz.
Biberiye ve nane
Biberiyenin bakterileri giderme özelliği vardır. Bu sebeple ağız sağlığı için de kullanılabilir. Dişlerde çürümeyi, plak oluşumunu ve ağızda fena kokuları yok eder. Nane ile biberiyeyi bir miktar suya koyup 15-20 dakika bekletilebilir. Sonra bu su ile ağız iyice çalkalanabilir. Düzenli kullanımda müessir bir yöntemdir.
Çilek ve domates
Haftada 2 kere uygulanabilir bir işlemdir. Çilek ve minik bir domates iyice ezilip püre haline getirilir. Dişlere sürülür ve 5 dakika bekletilir. Sonra durulanır. Bu muamele yardımıyla bakterilerden arınan dişte tartar oluşumunu azalacaktır.
Hindistan cevizi hasım
Eritilen Hindistan cevizi hasım ağızda gargara olarak kullanılabilir. Bakterileri yok etmek için kullanılan bir yöntemdir.
Aloe vera jel ve gliserin
Hem aloe vera aynı zamanda karbonat antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Yararlı antioksidanlar içermektedir. Aloe vera jel, gliserini, sodyum bikarbonat, sıkılmış limon ve birazcık su karıştırılır ve her gün yıkanabilir. Tartarın kaybolduğu görülene kadar haftada bir yada iki defa kullanılabilir. Gliserin dişlerin yine mineralizasyon işlemini engelleyebileceğinden bu metot uzun zaman kullanılmamalıdır.
Limon ve portakal
Asidik özelliklere haiz bu iki ürün de son aşama tartara faydalıdır. Portakalın kabuğu dişe sürülüp bir müddet beklenip durulanabilir veya kabuk blenderdan geçirilip macun haline getirilip macun niyetine kullanılabilir. Limon da suyu sıkılarak diş fırçası batırılıp dişe yumuşak hareketler ile uygulanabilir.
Dişte Tartar Oluşumuna Neden Olan Faktörler
Günümüzde maalesef bir çok şahıs ağız ve diş sağlığını hep arka plana atmaktadır. Bazıları ise dikkat etse bile yediklerinden kaynaklı tartar ile tanışmaktadır. Alkol ve sigara kullanması tartar oluşumunun birinci faktörüdür. Bunun dışından dengesiz beslenme, çay kahve şeklinde içecekler veya bireyin kendi tükürük yapısı ve kalitesi de diş tartarı oluşumuna sebeptir. Yeterince katı gıda tüketmemek, gereğinden fazla karbonhidrat veya şeker tüketmek tartar oluşumunu etkileyen faktörlerdendir. Peki tıbbi olarak dişlerdeki tartar iyi mi temizlenir?